Ahşap Boyamada Yat Verniği Nasıl Uygulanır
Vernik, tipik olarak ahşapla ilişkilendirilen, ancak diğer yüzeylerde de kullanılabilen bir kaplama ve koruyucu filmdir. Boya ile aynı hedeflerin birçoğuna sahipken, yani koruma ve estetik gibi, boya verniğinden farklı olarak ahşaba nüfuz edecek ve yüzey üzerinde koruyucu bir film oluşturacaktır.Sizin için önerimiz Permoyat Vernik kullanmanız. Yat verniği nasıl uygulanır yazımızda, suya ve hava şartlarına dayanıklı kaliteli bir vernik olmasının yanında uygulamasıda çok kolay Permoyat Vernik hakkında bilgiler ve ahşap yatları vernikleme konusunda önemli ipuçlarını veriyoruz.
Ahşap Yatlar Nasıl Verniklenmeli ?
Ahşabın nasıl cilalanacağına ilişkin aşağıdaki ipuçları hem tekneler hem de diğer ahşap öğeler için geçerlidir. Ahşabı cilalama sanatı, tarihte çok eskilere dayanır ve parlatma işlemindeki en üst noktayı oluşturmayı , kolaylaştırmak için birçok modern girişim olmasına rağmen, bu temel kavramlar tüm boya ve vernik projelerinize uygulanacağı için lütfen dikkatlice okuyunuz.
Herhangi bir başarılı vernikleme işinin geleneksel anahtarı, alabileceğiniz en iyi vernikten çok sayıda kat oluşturmak ve her kat arasında düz ve homojen bir yüzey görünene kadar zımparalamaktır. Bu, yüzlerce yıllık deneme yanılma yoluyla kazanılan deneyim ve bilginin sonucudur. Zaman alıcı bir süreç olabilir, ancak nihai sonuç için bu çabaya değer. Sağlam bir vernik kaplaması ahşabı koruyacak, korurken de aynı zamanda ahşabın doğal güzelliğini artıracaktır.
Zımparalama
220 kumlu zımpara kağıdı kullanmak fazlasıyla yeterlidir çünkü geride bıraktığı izler ahşapta insan gözünün ayırt edebileceğinden daha küçüktür. Elbette ahşaptaki damarla aynı yönde zımparaladığınız sürece. Bir sonraki verniğin yapışması için yüzeyde bir “diş” sağlamaya yeterlidir. Ve sonraki katlar sırasında kazayla cilayı zımparalarsanız, son katta görünmeyecektir, tabi yine ahşabın damarı ile aynı yönde zımparalamayı hatırladığınız sürece.
Daha kaba bir kum zımpara kullanılabilir, ancak son vernik katında saklanması imkansız görünen izler bırakacaktır. Daha ince bir kum kullanılabilir, ancak aynı sonuçları elde etmek daha uzun sürer ve vernik katları arasında iyi bir bağ oluşturmada o kadar etkili olmayabilir. Daha ince bir tane, verniğin tutunacağı bir “diş” olmadığından aşağı doğru aktığında, özellikle dikey yüzeylerde vernikte daha fazla akmaya neden olacaktır.
Vernik katları arasında zımpara yapmak önemlidir çünkü iki önemli faydası vardır: Birincisi, “yüksek noktaları” ortadan kaldırır, bu size daha muntazam bir yüzey sağlar ve ikincisi, daha da önemlisi, bir sonraki katın yapışması için bir diş sağlar. Aksi takdirde, sonraki katlar büyük tabakalara ayrılabilir ve kalkabilir. Bu, zamanla ortaya çıkan, ancak altında hala bir cila tabakası bulunan büyük kabarcıklar olarak görülebilir.
İncelticiler
İlk kat her zaman uygun tinerle inceltilmelidir, böylece ahşap tarafından emilir ve ahşabın yüzeyine derinlemesine yapışır. Hoş olmayan sürprizlerden kaçınmak için, üretici tarafından önerilen tineri kullandığınızdan emin olun ve inceltme oranları için talimatlarını izleyin.
Toz
Toz bir sorun olabilir. Bir vakumun kaçırabileceği herhangi bir yüzey tozunu toplamak için her kat arasında yapışkan bir bez kullanın. Tülbent alıp ham keten tohumu yağı veya saf tung yağı gibi çok yavaş kuruyan bir yağa batırarak yapışkan bir bez yapılabilir.
Katların “birikmesi” sırasında bir toz problemi ile karşılaşırsanız, zımparalanacaktır, bu nedenle endişelenmenize gerek yok. Havadaki tozu minimumda tutmak için bir ipucu, cilalama alanınızın zeminini ıslatmak ve cilalamaya başlamadan önce yaklaşık yarım saat beklemektir.
Kabarcıklar
Asla kaybolmayan balonları tanımak o kadar kolaydır ki, bazı eski zamanlayıcılar verniğe bile bakmamanız gerektiğini söylüyor. Tiner eklemeniz gerekiyorsa, verniğe yavaşça karıştırın, ancak kullanmayı planladığınız günden bir gün önce yapmadığınız sürece asla sallamamalısınız.
Malzemenin üst kısmına sabitlenmiş sağlam bir tel, fırçanızdaki kabarcıkları minimumda tutacağından, ahşap yüzeye dokunmadan önce fırçanızdaki fazla verniği silmek için harika olabilir. Eğer verniğinizi karıştırmanız gerekiyorsa (kutunun dibinde katı maddeler olan bir yarı-parlatıcıda olduğu gibi), oluşturabileceğiniz kabarcıkların dağılması için cilalamaya başlamadan önce birkaç saat karıştırın.
Gölgede cilalamak en iyisidir.
Vernik hala ıslakken ve dışarı akarken, az sayıda büyük kabarcıklara bir jilet veya iğne ile müdahale edebilirsiniz.
Fırçalar
Kullandığınız fırça çok önemlidir, bu nedenle normalde çok yumuşak kıllı bir porsuk fırçası önerilir. Daha ucuz, tek kullanımlık veya atılabilen fırçalar ilk katlar için kabul edilebilir, ancak finişte çok daha fazla kabarcık üretebilirler, bu nedenle bunları son kat için kullanmayın.