Antipas Boya Nedir Ne İşe Yarar? Antipas Boya Nasıl Kullanılır?
Çelik atmosferle temas ettiğinde, havadaki nem metalin paslanmasına neden olur. Buna oksitlenme denir. Bu korozyonun ilk belirtileri oksitlenme olarak bilinir. Herhangi bir önleyici antipas önlemden yoksun Metal ekipman, atmosferik koşullara ve bu ekipmanın ne kadarının havaya maruz kaldığına bağlı olarak hem içeride hem de dışarıda paslanabilir. Metal yüzeyleri korozyondan korumanın yolu, metalik yüzeyde antipas boya kullanmaktır. Antipas kaplamanın işlevi, metal gövde ile kimyasal bileşikler veya aşındırıcı malzemeler arasındaki teması engelleyen bir bariyer görevi görmektir.
Antipas Boyası Neden Kullanılmalı?
Bazı boyalar yüzey toleransı olarak bilinir. Bu, herhangi bir oksidasyon giderilmeden, parlak çelik üzerine uygulama için uygun oldukları anlamına gelir. Bununla birlikte, oksidasyon giderilmeden bırakılırsa, hızla pas oluşur. Çeliğin bozulma hızı bir dizi faktöre bağlı olacaktır. Bu faktörler genel olarak imalatta kullanılan çelik türünü, havadaki nem miktarını ve havadaki kimyasalları, varsa karbondioksit veya tuz gibi aşındırıcı parçacıkları kapsar. Havadaki nem miktarına bağlı havadaki su yüzdesi ne kadar yüksek olursa, bu paslanma doygunluğu o kadar hızlandırır.
Metal, çelik gibi malzemelerle yapılmış köprü, yüksek ve büyük kapılar, direkler v.b. şeylerin dezavantajı, pasın metali zayıflatması ve dış yapıları potansiyel olarak tehlikeli hale getirmesidir. Tüm bu faktörler düşünüldüğünde, çelik ve metal eşya, mobilya, dış yapılar gibi yüzeylerde Antipas boyaların nedenli önemli olduğunu kullanılmasının da gerekli olduğunu anlıyoruz.
Permolit Monotip Antipas Boyanın Avantajları
Piyasada pas önleyici ürünler, astar veya son kat olarak mevcuttur. Bununla birlikte , hem pas önleyici astar ve hemde son kat boya olan Permolit Monotip Antipas gibi boyalar vardır . Hepsi bir arada boya uygulamak size hem zaman hemde maliyetten tasarruf sağlar. Metal yüzeylere iki kat boya kullanmanızı öneririz. Bunun nedeni hem yüzeyde boyanmamış yerler bırakmamak hemde ince kat uygulanmasının uzun vadede size sorun çıkarabilmesinin önüne geçmek içindir. Bu, suyun boyaya kolayca nüfuz etmesini ve pas oluşumunu önler.
Permolit Monotip Antipas astara ayrı boyaya ayrı zaman harcamak istemiyorsanız en doğru seçim. Yüzeyin paslı olması boyamanızı engellemez, pası temizlemek için uğraşmanıza gerek kalmadan direk boyayı uygulayabilirsiniz.
Permolit Monotip Renkli Antipas Boya
Permolit Monotip Renkli Antipas Boya Solvent bazlı, alkid bağlayıcı esaslı olup kurşun içermez, yarı mat ve parlak olarak iki farklı forma sahiptir. Antikorozif ve sentetik astar özelliklerine sahip olması yanında son kat boya özelliğini taşır.
Her tip paslı veya paslanır metal üzerine dekoratif görünüm kazandırmak, paslanmaktan korumak amacıyla geliştirilmiş, astar ve son kat boyadır. Yapısındaki antikorozif bileşenler sayesinde deniz suyu, nem ve atmosferik etkilere karşı metal yüzeyleri paslanmaktan korur. Permolit Monotip Renkli Antipas Boya aynı zamanda son kat boya özeliğide gösterdiği için ayrı ayrı antipas ve son kat boya uygulaması gerektirmez, işçilik, zaman ve maliyetten tasarruf sağlar. Farklı dekoratif görünüm istenen beton, ahşap, plastik yüzeyler üzerinede uygulanabilir. Mükemmel yapışma gücü ile her türlü yüzey üzerine yapışabilir, örtücülük gücü yüksektir, uygulandığı yüzeyler üzerinde darbelere, fiziksel tesirlere ve kimyasal temizlik maddelerine dayanıklı, koruyucu bir film tabakası oluşturur.
Permolit Monotip Renkli Antipas Boya Hangi Yüzeylere Uygulanır?
Özellikle belirtelim tüm metal yüzeylerde, paslı veya paslanmaya uygun hiç fark etmez güvenle kullanılabilir.
Ayrıca her türlü iç ve dış mekanlardaki ahşap, metal ve beton yüzeylerde, kapı, pencere ve mobilyala gibi yapı elemanlarının iç ve dış yüzeylerinde, ilk ve son kat boya olarak kullanılır.
Uygulandığı yüzeylere yine sizin tercihinize bağlı olarak parlak veya yarı mat görüntü verir. Her tip paslı veya paslanır metal yüzeyde dekoratif görünüm kazandırmak, paslanmaktan korumak amacıyla geliştirilmiş, astar ve son kat boyadır.
Yüzey Hazırlama
Uygulama yapılacak tüm yüzeyler toz, yağ, pas, kir, kendini taşıyamayacak gevşek dokular ve kabarmış boya kalıntılarından arındırılır. Yüzey bozuklukları ve seviye farkları Permomacun Sentetik Boya Macunu ile düzeltilir. Macunlanan alan zımparalanıp tozu temizlenir.
İlk defa boyanacak ahşap yüzeyler
Ahşap yüzeyler üzerindeki ağaç reçineleri selülozik tiner ile nemlendirilmiş üstübü ile temizlenir, Permolit Vernikli Ahşap Koruyucu ile zemin doyurulur. Permomacun Sentetik Boya Macunu ile düzeltilir.
İlk defa boyanacak metal yüzeyler
Yeni boyanacak metal yüzeyler üzerindeki yağ, pas ve her türlü kir yüzeyden uzaklaştırılır. Paslı yüzeyler kumlama, tel fırça, silme işlemleri ile pastan arındırılır. Metalin üzerinde bulunan yağ sentetik tiner ile ıslatılmış üstübü ile temizlenir. Temizlenen yağı alınan metal, en kısa sürede boyama işlemine alınmalıdır, aksi halde metal daha hızlı paslanır.
İlk defa boyanacak macun, sıva, beton yüzeyler
Yeni boyanacak sıvalı yüzeyler zemin yoklanarak zayıf yerler dökülür, çok emici karakterli yüzeyler Permobinder ile astarlanır. Tüm yüzeyler tozsuz, sağlam ve temiz hale getirilir.
Eski boyalı yüzeyler
Eski boyalı yüzeylere mutlaka zımpara yapılır. Çok emici karakterli yüzeyler Permobinder ile astarlanır. Tüm yüzeyler tozsuz sağlam ve temiz hale getirilir.
Kullanıma Hazırlama ve Uygulama
Permolit Sentetik Tiner ile fırça ve rulo uygulamaları için en fazla %10, pistole uygulaması için %15-20 oranında inceltilmelidir. Son kat uygulama için hazır hale gelen yüzeylere fırça, rulo veya pistole ile en az iki kat olarak tatbik edilir. Katlar arasında en az 24 saat beklenmelidir.
Depolama ve Muhafaza etme
Ağzı açılmamış ambalajında, palet üzerinde, serin ve kuru yerde, oda sıcaklığında, direkt güneş ışığından korunarak 5 yıl saklanabilir. Üst üste, 15 L’lik ambalajlarda en fazla 5, 2.5 L’lik ambalajlarda en fazla 7, 0.75 L’lik ambalajlarda ise en fazla 8 ambalaj istiflenmelidir.
Dikkat Edilecek Hususlar !!!
- Uygulamadan hemen sonra kullanılan tüm araçlar sentetik tiner ile temizlenebilir.
- Ürünün, performans özelliklerini, yüzey düzgünlüğünü ve sağlamlığını sağlamak için, macun, ahşap koruyucu uygulanmış yüzeyler tam olarak kuruduktan sonra, uygulamaya geçiniz.
- Ahşap ve paslanır metal harici yüzeylerde küçük bir alanda yapışma testi yapılması önerilir.
- Kullanmadan önce homojen hale gelene kadar karıştırınız.
- Yüzey sıcaklığı +5°C ile 35°C arasında iken uygulayınız.
- Uygulamayı yaz aylarında gölge takip ederek yapınız, direkt güneş altında ve bol esintili ortamlarda ve yağış altında yapmayınız. Aşırı sıcak veya rutubetli yüzeylere uygulama yapmayınız.
- Ürünü donmasından ve sıcak havadan koruyunuz.
- Kullanacağınız miktar boyayı inceltiniz.
- Artan boyada kabuk oluşumunu önlemek üzere yüzeye bir miktar sentetik tiner ilave ederek karıştırmadan saklayınız.