Bahçenizi Bahara Hazırlamanın Yolları
Her yıl baharın ilerleme hızına ayak uydurmak oldukça zordur. Bahçenizi bahara hazırlamanın yolları kendi ev işleri listenizi oluşturmakla başlar. Mutlaka bir yapılacaklar listesi olsun, sezon ilerledikçe gözden geçirip güncelleyin. Kendi listenizi oluşturmak için bu fikirlerden birkaçı işinize oldukça çok yarayabilir..
1. Kenar
Düzgün dikim yatağı kenarları, herhangi bir bahçeye şık bir görüntü kazandırmanın en doğru yollarından biridir. Çim ve yataklar arasında temiz, hendek tarzı kenarlar oluşturabilirsiniz. Kenarları netleştirin, birikmiş toprak veatıkları toplayın. Kenarları ot ve çimlerden uzak tutun. Yabani otların çimlenmesini önlemek için kenarlarda yabani ot temizleyici kullanın. Yükseltilmiş bahçe yatakları, kenar bakımını sorun olmaktan çıkarır.
Zamanlama: Tüm bahçede kenar bakımı yapın. Çok fazla şey olmadığı ve yapacak çok az şeyin olduğu erken ilkbahar dönemleri bu iş için harika zamanlardır.
2. Kurumuş, ölmüş bitkiler
Yeni sürgünlerden önce çalı ve diğer peyzaj güllerinin boylarını kısaltın. Gülleri şekillendirmek ve ölü, sürgünleri, düzensiz kurumuş gövdeleri çıkarmak için budayın.
Zamanlama: Ilıman kış bölgelerinde, hor çiçeklerinin, çiçek açma dönemi bu işlemleri yapmak için uygundur. En soğuk bölgelerde ise, bahar aylarının bitimi yada ilkbaharın don zamanlarında budama yapmayın.
3. Yabani Otlar
Ayıklamaya başlamak için asla erken değildir. Yabani otları görür görmez yakalayın. Yabani ot tohumunun çimlenmesini üç aya kadar engellemek için mısır gluteni içeren bir herbisit kullanın.
Zamanlama: Toprağın yumuşak olduğu ve yabani otların kolayca dışarı çıktığı yağmur sonrası zamanlar yabani ot ayıklamak için uygundur.
4. Dengeleme, koruma
Gülhatmi, Rudbeckia laciniata, şakayık veya çok yıllık ebegümeci gibi uzun bitkiler için, henüz küçükken bitkilerin etrafına desteklemek için çubuklar yerleştirin. Ağır bitkileri riske atmayın zamanında desteklemeye ve dengelemeye çalışın.
Zamanlama: Bitkiler son boylarının üçte biri kadar uzadığı zaman desteklenmeli.
5. Gübreleme
Büyümeye başlamadan bitkileri erken ilkbaharda besleyin. 4-2-4 veya 3-4-4 gibi düşük numaralı bir gübre kullanın. Beslemek için, bitkilerin tabanına bir avuç gübre serpin parmaklarınızla veya bir el tırmığıyla yavaşça toprağa karıştırın. Çok yıllıklar, ilkbahar ve yaz soğanları dahil tüm bitkileri ve kuşkonmaz, ravent gibi çok yıllık sebzeleri besleyin. Budamadan sonra gülleri gübreleyin.
Zamanlama: Büyüme başlangıcında gübre uygulayın. Gübre sulanmamalıdır, bu nedenle yağmurlar başlamadan önce uygulayın (şiddetli fırtınalar, sağanak yağmurlar gübrenin yıkanmasına neden olabilir).
6. Kırpın, İnceltin ve Budayın
Makas veya el budayıcısı kullanarak hızlı bir kırpmayla geçen yılki büyümeden eskimiş dalları ve çok yıllık gövdeleri çıkarın. Sapları çekmek kolay görünüyor, ancak bazı çok yıllıklarda bir çekme yeni sürgün ve dallarla beraberinde gelebilir dikkatli olun. Yeni büyüyen dallar, filizler ortaya çıkmadan önce kışın ölen otları kesin. İnce kalabalık veya agresif yayılan uzun ömürlüler. Yığınları arkadaşlarınızla paylaşın veya onları kompostlayın. Arı balsamı, agastache veya joe-pye otu gibi bitkilerde dallanmayı desteklemek için dal uçlarını kırpın.
Zamanlama: Dikim zamanına girer girmez ölü gövdeleri çıkarın. Yağmurlardan sonra ince uzun ömürlü bitkiler, budanmalı böylece daha kolay temizlenir. Gövdeler kabaca son yüksekliklerinin üçte biri boyuna eriştiğinde budanarak şekillendirilmeli.