Biyofilik Ev Tasarımı
Modern insanın doğa ile temasını kaybettiğini söyleyebilir misiniz? Tarih boyunca, her zaman insanoğlu hayatını daha kolay ve daha rahat hale getirmek için çabalıyor. Ancak kendimiz için oluşturduğumuz bu güvenli ve konforlu alanlar bizi giderek doğadan uzaklaştırıyor. Ne yazık ki rahat ve kolay yaşam, güvende olma içgüdüsü bizi öyle bir ele geçirdi ki tümüyle doğaya yabancı kaldık. Tasarımcı ve mimarların bizi yeniden doğaya yaklaştırma yollarını araması ile biyofilik ev tasarımı doğa ile bir bağ oluşturmak için hayatımıza girdi
“Doğa sevgisi” anlamına gelen “biophilia” terimi ilk kez 1984 yılında ortaya çıktı. Biyolog Edward Wilson, Biophilia başlıklı bir kitap yazdı, ve böylece terimi popülerleştirdi.
Biyofilik tasarım, doğayı tasarımla birleştiriyor. Doğal ışık, bitki örtüsü, doğal malzemeler, doğal renkler, doğal şekiller ve hayvanları içeren bir tasarım sentezi.
Geleneksel tasarımlardan farklı olarak, biyofilik tasarım aslında kanıtlara dayanmaktadır, bu nedenle yaklaşımı estetik olduğu kadar bilimseldir. Bu tasarımın özünde, bir kişinin refahı göz önünde tutularak, tasarımın doğal unsurlarla birleştirilmesi fikri vardır. Mimari genellikle sanat ve bilim arasında mükemmel bir uyumu yakalar.
Çoğu evin dekorasyonuyla biyofilik tasarımı birleştirmesinin en kolay yolu bitkileri yoğun olarak kullanmak, buna ilave olarak pencereler, ve çatı pencereleri için doğal malzemelerin (yani ahşap ve taşın) kullanılmasıdır.
Evin bölümlerinde kullanabileceğiniz biyofilik tasarım örneklerini sizlerle paylaşıyoruz, giderek daha çok tercih edilen bu tasarımı denemek isteyebilirsiniz.
Biyofilik Tasarımı Fikirleri
Banyo, meditasyon yapabileceğimiz ve kendimize odaklanabileceğimiz bir alandır ve doğaya yakın hissedebildiğimizde, orada geçirdiğimiz zaman daha da terapötiktir. Banyolarda biyofilik tasarım kullanmak çok zor değil. Kullandığınız su miktarını azaltmaya çalışarak başlayabilirsiniz. Çakıl taşları veya gerçek yosunlardan yapılmış banyo paspasları, organik pamuk veya bambudan yapılmış havlular kullanmak, köşelerde sıcak ve nem seven bitkiler yetiştirmek ilk etapta dönüşüm için yeterli olacaktır.
Oturma odalarını ormana dönüştürmek zorunda değilsiniz. Duvarda dikey bitki yetiştirmek, kaktüsler ve eğrelti otları, doğal mobilyalar pekala başlangıçta yeterli olur.
Yatak odalarını unutmamak gerekiyor, onlar içinde çiçekli duvar kağıt kağıtları, doğal taş duvarlar ve doğal mobilyalar kullanmak önemli. Doğal ışık için ve gün ışığının faydalarından yararlanmak için büyük pencereleriniz varsa çok şanslısınız.
Mutfakta taze yeşillikler yetiştirmek, duvar ve pencere içlerini bunlar için kullanmak iyi bir fikir.
Biyofilik ev tasarımları oldukça uzun ve detaylı bir konu, bu makalemizde sizlerle dönüşümün ilk aşamalarını paylaştık, ilerleyen zamanlarda bu konu üzerine daha detaylı çalışmaları sizlerle paylaşacağız.