Buzdolabında Oluşan Kötü Kokular Nasıl Giderilir

buzdolabı koku giderme yöntemleri

Buzdolabı Kokusu Neden Olur ve Nasıl Giderilir?

Buzdolabında oluşan kötü kokunun elbette bir açıklaması var: gıdaların ayrışması, yani son kullanma tarihlerinin geçmiş olması, veya kötü korunmuş gıdaların çürümesi ve çok kokulu olmayan gazları serbest kalması. Bu durum zamanla buzdolabına sinen kötü kokular oluşmasına sebep olur. Buzdolabı koku giderme yöntemleri öncelikle kokunun nedeni bulup devreden çıkartmakla başlar ve ardından içeri sinmiş kokunun giderilmesi ile devam eder.

Ancak kokunun beslendiği kaynaklar sadece yiyeceklerin bozulma ve çürüme süreci değildir. Peynir, sarımsak, soğan, balık ve deniz ürünleri gibi bazı ürünlerin doğası gereği güçlü kokuları vardır. Ayrıca yine yoğun koku bırakan brokoli, karnabahar, lahana ve yumurta gibi yanlış pişirilmiş veya yanlış korunmuş bazı gıdalar vardır.

Buzdolabı Koku Giderme Yöntemleri

Buzdolabı koku giderme yöntemleri
Buzdolabı koku giderme yöntemleri

Koku bırakan gıdaları doğru bir şekilde nasıl koruyacağımızı bilmek gerekir. İç ve dış ortam arasında hava alışverişini önleyen hava geçirmez kapların kullanılması koku sorunun çözümünden sonra buzdolabını kötü kokulardan korumak için oldukça önemli.

Buzdolabının güzel kokması için;

Buzdolabının kötü kokma sebeplerini öğrendiğimize göre sıra kokunun giderilmesine geldi.

  • İlk önce buzdolabını fişten çekin. Bazı yeni buzdolabı modellerinde kapatma düğmesi var ve fişinin çekilmesine gerek kalmadan kapatabiliyorsunuz. Buzdolabınızın modelini kontrol edin ve bu önlemi alın.
  • Ardından dondurucu dahil buzdolabından her şeyi çıkarın. Uzun süredir açık olan ve tarihi geçmiş ürünleri atın. Ayrıca sebze çekmecesini boşaltın ve altında su ve kir birikip birikmediğini kontrol edin, kötü koku oradan gelebilir.
  • Buzdolabı ile birlikte gelen ızgaraları, rafları, çekmeceleri ve destekleri çıkararak temizleme işlemine başlayın.
  • Cam raflarda ılık veya sıcak su kullanmamaya dikkat ederek (çatlama olmaması için), her şeyi yumuşak sünger, sabun ve suyla yıkayın.
  • Tamamen boşalmış olan buzdolabının içini yine yumuşak bir sünger yardımıyla ve sabunlu suyla iyice temizleyin.
  • Derin bir kap içerisine su, karbonat ve sirke karışımı hazırlayın. Sirkeyi suya ⅓ oranında ilave etmeniz gerekiyor, her ⅓ oranında sirke için de 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin.
  • Yumuşak bir sünger kullanarak daha önce yıkayıp temizlediğiniz buzdolabının bütün parçalarına bu karışımı uygulayın. Ardından birkaç dakika bekletin ve akan su altında iyice durulayın.
  • Boşalttığınız buzdolabınıda aynı karışımla silin ve durulayıp kurutun. Bu şekilde buzdolabı ve bütün parçaları dezenfekte edilmiş, kokularından arınmış olacak.

Tüm temizlemeden sonra bile kötü koku devam ederse, aktif karbon kullanın.  Aktif karbon eczanelerde, sağlıklı gıda mağazalarında ve internetteki çeşitli web sitelerinde bulunabilir. Aktif karbonun kokuları gidermedeki etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Buzdolabının çok güçlü bir kokusu varsa, kömürü daha uzun süre buzdolabında açık bırakmak ve yaklaşık üç gün süreyle koku tamamen gidene kadar bu kömürü yenisiyle değiştirmek gerekebilir. Bu süre zarfında buzdolabını olabildiğince az açmak gerekebilir, aslında en iyi şey, bu süre zarfında başka bir buzdolabını kullanmak .

Her durumda aktif karbon bulmak zorsa, bir diğer alternatif bikarbonat veya kahve kullanarak buzdolabının kötü kokusu temizlemek mümkün.
Mantık neredeyse aynı: koku parçacıkları bikarbonat ve kahve moleküllerinde hapsoluyor ve buzdolabını kötü kokudan kurtarıyor. Yayvan bir kap içerisinde bikarbonat veya kahveyi dolabın içerisine bırakmak ve ara ara değiştirmek yeterli

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
Merhaba! Permolit Boya'ya hoş geldiniz. Size nasıl yardımcı olabiliriz?