Duvar Lekeleri Nasıl Çıkar
Yıllar içinde bazı kötü lekeler oluşmuş duvarlarınız varsa, o zaman bu lekeleri nasıl çıkaracağınız konusunda yardıma ihtiyacınız olabilir. Duvardaki lekeleri çıkarmak zor bir süreç olabilir çünkü duvardaki boyaya veya diğer kaplamalara, zarar vermek istemezsiniz. Leke çıkarmadan kaynaklanan çok fazla hasar, sonucunda duvarın yeniden boyanması gerekebilir ve bunu şimdi istemiyor olabilirsiniz. Duvar lekeleri nasıl çıkar sorusunun birden fazla cevabı var. En iyi sonuçları almak için, lekenin türüne göre üzerinde çalışmalısınız.
Genel olarak temizlik için kullanılacak malzemeler:
- Bir kova ılık su
- Çeyrek fincan karbonat
- İki Kaşık limon suyu
- Üç Kaşık Sirke
- Üç Kaşık karbonat.
Ilık suyla karıştırın ve herhangi bir yüzeyi temizlemek için nemli bir havlu yardımı ile uygulayın.
1. Kolay kirleri ve tozları temizleyin
Başlamak için bir kova temiz soğuk su ve bir tane temizlik bezi alın. Temizlik bezlerini suya batırın ve fazla suyu sıkın, duvarları bu bezlerle silin, gerektiğinde yeni bezlerle değiştirin. Tüm tozları temizledikten sonra, bir kovayı ılık su ve bir miktar deterjanla hazırlayın. Bulaşık deterjanı veya çamaşır tozu kullanabilirsiniz. Duvarları silmek için sünger veya mikrofiber bez kullanın. Alçıpanları temizlerken nazikçe ovalamaya dikkat edin, çünkü çok fazla basınç boya tabakasını çıkarabilir ve alçıpana zarar verebilir.
2. Genel kirleri çıkarmak
Ilık suda çözülen bulaşık yıkama deterjanı, duvar lekesini çıkarmak için ve genel temizlik için yeterlidir. Bir bardak amonyak, yarım bardak beyaz damıtılmış sirke veya elma sirkesi ve çeyrek bardak karbonat kullanarak kendi temizleyicinizi de yapabilirsiniz. Yine ılık suyla karıştırın ve ardından duvarları sünger veya bezle silin. İşiniz bittiğinde temiz su ile silerek durulayın. Bu işlem sadece genel kiri temizlemekle kalmaz, aynı zamanda duvarınızı mikro bakterilerden dezenfekte eder. Bu yöntem özellikle çocuklu veya bebekli bir evde kullanışlıdır.
3. Pastel boya, kurşun kalem, mürekkep lekeleri nasıl çıkar
Pastel boya, kurşun kalem ve mürekkep lekesini çıkarmanın sırrı hızlı hareket etmektir. Taze pastel boya ıslak mendil yada ıslak havlu kullanılarak hızla çıkarılabilir. Temizleme silgileri boya kalemleri için işe yarar. Kurşun kalem izleri genellikle lastik silgilerle veya sakız silgileri ile hemen çıkar. Süet taşı veya melamin köpük silgiyi de deneyebilirsiniz. Karbonat içine batırılmış ıslak bir bez, kurşun kalem lekesi için kullanılabilir. Tükenmez, mürekkep gibi yağ bazlı lekeler için köpüren tıraş kremi kullanmayı deneyebilirsiniz. Leke üzerine traş köpüğü veya traş kremi püskürtün, sonra ıslak bir bezle silin. Saç spreyi, diş macunu ve asetonda işe yarar.
4. Zor duvar lekeleri nasıl çıkar
Biraz İzopropil Alkol alın ve bir pamuk yardımı ile leke çıkana kadar ovun. Bu işe yaramazsa, saç spreyi kullanmayı deneyin ve son olarak ortaya çıkan dalgaları temizlemek için yine saç spreyi kullanın. Asetonda deneyebilirsiniz. Bu yöntemlerden hiçbiri işe yaramazsa, bir miktar diş macunu alın lekenin üstüne sürün. Diş macununu beş dakika bekletin ve ılık ıslak bir havlu ile ovalayın.
5. Mutfak duvarlarındaki yağlar nasıl çıkar
Mutfak duvar lekeleri genellikle sıcak su ve bulaşık deterjanı ile ovularak çıkarılabilir. Yağ lekesi inatçıysa, son çare Yağ Çözücü kullanmak olacaktır. Yağ Çözücü sonrası bulaşık deterjanıyla yüzeyin üzerinden geçtiğinizden emin olun.
6. Mum isi
Mum isi oldukça yağlı bir karışımdır, bu nedenle yağ temizleme yöntemlerinin çoğu bunun için de işe yarar. Ayrıca, silmek için ispirto da kullanabilirsiniz.
7. Yağlı parmak izlerini temizleyin
Parmak izi lekeleri yağ bazlıdır ve kirlidir. Aydınlatma düğmeleri ve kapı kollarının etrafındaki lekeler için, duvar yüzeyi parlaksa bunu yapmak tabii daha kolay olacaktır, ancak çoğu iç cephe duvar boyaları mat olduğu için, parmak izlerinin temizlenmesi zor olabilir. Öncelikle bulaşık deterjanı ve sıcak su kullanmayı deneyin. Bu işe yaramazsa, beyaz sirke ve sıcak su deneyebilirsiniz. Yarım kova su içinde yaklaşık yarım bardak sirke kullanın. Kalıcı parmak izlerini temizlemek için beyaz tebeşir kullanmayı da deneyebilirsiniz. Lekelerin üzerine tebeşir sürün. Tebeşir, yağlı parmak izlerini emer. Daha sonra ıslak bir mikrofiber bezle silin.
8. Zor yağ lekeleri
Yağ emici kağıt havlu alın ve lekenin üzerine duvara yerleştirin. Ardından, kağıdın üzerine sıcak ütü ile kağıdın yağı emmesini sağlayın. Yeni kağıtlarla bu işlemi tekrarlayın. Ardından geri kalan yağı çıkarmak için deterjan ve suyla üzerinden geçin.
9. Küf
Küflü duvarlar için, bir litre su içinde bir çorba kaşığı beyaz sirke karıştırın ve küflenmiş alana püskürtün. Sirkeyi birkaç saat açık bırakın ardından su ve deterjanla temizleyin. Küfü temizlemek için enzim bazlı çamaşır deterjanı da kullanabilirsin. Deterjanın lekeyi emmesi için yine önce sirke kullanın.
Bu basit öneriler umarız işinize yarar.